sobota, 27 lutego 2016

Indyjskie chlebki naan



Naany idealne do  kurczaka curry.





Składniki:

- 160 ml mleka
- 190 ml greckiego jogurtu od biedy śmietany
- 75 ml wrzącej  wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych
- 0,5 kg maki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli

Do miski wlewamy mleko, śmietanę i wodę, mieszamy, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy, dodajemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wyda nam się za luźne lub za twarde, regulujemy gęstość ciasta  mąką lub wodą.  Miskę przykrywamy i zostawiamy w cieple na 0,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat i znów lekko zagniatamy, zostawiamy ciasto w spokoju na 1 godzinę do podrośnięcia.

Po godzinie dzielimy ciasto na niewielkie kawałki i rozwałkowujemy  na placki.

Rozgrzewamy piekarnik na  około 250 stopni Celsjusza  z funkcją grilla. Blachę ustawiamy jak najwyżej grilla.

Przygotowujemy patelnie o grubym dnie, rozgrzewamy na średnią moc.

Placki układamy na patelni, smażymy tylko  jedną stroną na patelni,  gdy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, placki przekładamy do piekarnika, stroną niedopieczoną do góry, pieczemy krótko, do chwili pojawienia się brązowych plamek. Upieczone chlebki  trzymamy pod ściereczką .

Uwagi: Naany można piec na kilka sposobów, ten powyżej jest najlepszy,  jeśli ktoś nie ma piekarnika, można smażyć z dwóch stron na patelni jak zwykłe placki.

smacznego.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz