sobota, 13 lutego 2016

Kluchy drożdżowe vel Pampuchy



Przepis  pochodzi z “Kuchni Polskiej”.   Wychodzą  całkiem niezłe pampuchy, moje dzieciaki je uwielbiają, no i ponoć lepsze są niż w szkole, a panie w szkołach na kluchach znają się  jak mało kto.  Podaje je z bardzo zimnym sosem z mrożonych truskawek, pycha.



Składniki:
-40 dag mąki pszennej + 4  czubate łyżki do zaczynu
- szklanka ciepłego mleka tj. 250 ml
-50 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
-20 g drożdży
- 2 jajka
-szczypta soli

Drożdże mieszam z cukrem, dodaje mleko i 3 łyżki mąki, mieszam, zostawiam w cieple na 5 - 10 min.
Gdy zaczyn podrośnie dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto za pomocą miksera ze spiralkami   (bo ręcznie mi się nie chce).  Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta formuje kulki i odkładam  do  ponownego podrośnięcia , nie za długo,  maja lekko podrosnąć, absolutnie nie można pozwolić na przerośniecie klusek, bo opadną w trakcie parowania.

 Jeśli kluchy maja dłużej wyrastać,  by móc świeże podać później,  kulki wstawiamy do lodówki , by spowolnić proces rośnięcia. Moje czekały 4 godziny na powrót dzieci ze szkoły. 
Kluchy można parować na gazie , pieluszce tetrowej, lub na siatce przeciw  pryskaniu tłuszczu. Do garnka najlepiej szerokiego i niskiego,  wlewamy wodę, przykrywamy gazą  i obwiązujemy jakimś sznurkiem, w trakcie parowania przykrywamy miską,  ja paruje  na szerokiej patelni, na nią  kładę  siatkę  i przykrywam druga patelnią o tej samej średnicy.
Parujemy  7-10 min w zależności od wielkości kulek , sprawdzamy patyczkiem czy nie są w środku surowe.  Uważajcie przy zdejmowaniu, należy je delikatnie podważyć, ja to robię ostrym nożykiem.
Pampuchy  świetnie smakują wytrawnie z gulaszem czy na słodko ze śmietaną i cukrem.


LEKKO ZMROŻONY SOS TRUSKAWKOWY


Składniki:

- paczka mrożonych truskawek
- 7 łyżeczek cukru pudru lub wg własnych upodobań
- 3/4-1  szklanki śmietany kremówki

Truskawki  wyjmujemy z zamrażalnika  i zostawiamy do lekkiego rozmrożenia, tak by móc je  zblendować, blendujemy  z resztą składników.  Gotowym sosem polewamy pampuchy lub stawiamy w miseczce obok do maczania. Zmrożony sos  stanowi fajny kontrast do gorących klusek.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz