środa, 17 lutego 2016

Ciastka z kawałkami czekolady

Moje dzieciaki są fanami wszelakich amerykańskich seriali i bajek. Co jakiś czas proszą mnie o jakiś smakołyk wypatrzony w serialu  typu pancakes, corn dogi itp , podobnie było z tymi ciastkami. Mój syn od dłuższego czasu chodził i prosił o ciastka z dużymi kawałkami czekolady, miały być jasne   z wielkimi kawałkami czekolady,wielkie jak spodki od filiżanek, jak z amerykańskich filmów. Trochę się naszukałam i znalazłam.Wszystkie kryteria spełnione.    Od czytania przepisu psują się zęby ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Niech żadne z was nie kusi zmniejszanie ilości cukru i czekolady,  próbowałem i nie warto. Zawsze, gdy widzę promocje na czekoladę przed oczami stają mi American cookies.  Zachęcam do wypróbowania przepisu,  dzieciaki oszaleją.






Składniki:

- 200 g stopionego masła
- 1 szklanka ( poj. 250 ml)  brązowego cukru ( używam muscovado)
- 1 szklanka białego cukru
- cukier waniliowy (mały)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 i 100  g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kawałki


Przygotowujemy dwie miski , w jednej łączymy mąkę z sodą, solą i z dwoma  czekoladami, w drugiej mieszamy jajka, cukry i  masło,  można trzepaczką , łyżką lub mikserem.
Łączymy zawartość dwóch misek, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynek, kulki  posypujemy resztą czekolady delikatnie ją wciskając. Spody ciastek obtaczamy w mące.
Teraz mamy kilka możliwości.  Kulki można zostawić na noc w lodowce, takie ciastka po upieczeniu będą grubsze, nie rozleją się podczas pieczenia, podobnie sprawa się ma, gdy ciacha  włożymy  na   1,5 h do  zamrażalnika i trzecia opcja ekspresowa dla niecierpliwych, od razu pieczemy, ciastka wyjdą wielkie i płaskie.
W moim domu każda wersja ma swoich zwolenników.
Nagrzewamy piekarnik góra - dół  na 200 stopni Celsjusza, ciastka układamy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, układamy po 9 sztuk, te z lodówki i z zamrażalnika delikatnie spłaszczamy i pieczemy na środkowej półce  ok 15 - 17  minut. Czas jest orientacyjny.  Ciastka studzimy na kratce , przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
                                                                                                                    Smacznego.

                                                                                                                       .



Źródło: Dorotus.

2 komentarze: