Bardzo smaczny i dosyć prosty chlebek, gdybym miała komuś polecić chleb na pierwszy raz, byłyby to ten. Bardzo aromatyczny i wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Pierwszy raz pieczcie go w formie. Sama preferuje foremki ,są wygodniejsze i mamy pewność, że nawet jeśli chleb lekko przerośnie lub zrobimy za rzadkie ciasto, nie rozleje się na placek, zachowa kształt. Do foremki można też zrobić rzadsze ciasto, chleb dzięki temu będzie pulchniejszy, delikatniejszy.
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu ( ja używam razowego żytniego )
- 1\2 łyżeczki drożdży instant
- 500 g mąki pszennej 650 lub luksusowej powyżej 12 g białka
- 200 g wody( mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki)
- 120 g jogurtu greckiego lub śmietany
- 10 g soli
Zakwas, drożdże, wodę i jogurt mieszamy w dużej misce, dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min do hydrolizy.
Dodajemy sol i miksujemy ok 10 min do momentu aż ciasto będzie gładkie, lśniące, silne, trudno będzie je rozerwać, będzie ładnie odchodzić od miski. Jeśli wyda wam się, że jest za gęste, dodajcie wody, ale odrobinkę. Z wodą trzeba uważać. Najlepiej zanurzyć dłoń w wodzie i nadal wyrabiać, czasami tyle wystarczy.
Wrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5 h, ja wkładam do lekko podgrzanego piekarnika.
Po tym czasie wyrzucamy je z miski na blat, rozpłaszczamy i składamy (jak kartkę papieru, jeden bok powiedzmy prawy składamy mniej więcej na 2/3 powierzchni, przyciskamy i na niego zakładamy kolejny bok lewy, przyciskamy i teraz podobnie górny i dolny bok ciasta,powstanie kwadrat , chodzi tu o to żeby usunąć większe bąbelki powietrza i wzmocnić strukturę ciasta).Ponownie wrzucamy do miski na kolejne 0,5h .
Wrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5 h, ja wkładam do lekko podgrzanego piekarnika.
Po tym czasie wyrzucamy je z miski na blat, rozpłaszczamy i składamy (jak kartkę papieru, jeden bok powiedzmy prawy składamy mniej więcej na 2/3 powierzchni, przyciskamy i na niego zakładamy kolejny bok lewy, przyciskamy i teraz podobnie górny i dolny bok ciasta,powstanie kwadrat , chodzi tu o to żeby usunąć większe bąbelki powietrza i wzmocnić strukturę ciasta).Ponownie wrzucamy do miski na kolejne 0,5h .
Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy go do naoliwionej i wysypanej otrębami foremki łączeniem w dół lub przekładamy do koszyczka do wyrastania, wysypanego mąką ziemniaczaną łączeniem w górę jeśli chcemy piec chleb bez formy. Zostawiamy na ok 1h. do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
Jak sprawdzić czy ciasto chlebowe odpowiednio wyrosło?
Metodą paluchową, robimy niewielkie wgłębienie palcem i obserwujemy jak szybko ciasto chlebowe powraca do pierwotnego kształtu. Jeśli zostaje wgłębienie, nie podnosi się tzn, że chleb przerósł, jeśli powolutku powraca tzn,że jest idealny do pieczenia, jeśli od razu powraca to musi jeszcze podrosnąć.
Pieczenie czy w formie czy bez wygląda podobnie, te same czasy i temp pieczenia.
Wyrośnięty bochenek wyjmujemy z koszyczka na łopatę lub deskę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i wsuwamy na rozgrzany kamień lub rozgrzaną blachę do zaparowanego piekarnika, nagrzanego do 240 st.C . Jeśli pieczemy chleb w foremce nic nie nacinamy, wstawiamy ją do piecyka.
Pieczemy 10 minut , otwieramy na chwilkę piekarnik, wypuszczamy wilgotne powietrze, zamykamy, zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Jeśli chleb nam się za mocno przypieka przykrywamy go folia aluminiową.
Upieczony chleb po postukaniu palcem od spodu wydaje specyficzny głuchy dźwięk, jeśli go nie wydaje, trzeba go jeszcze dopiec. Jeśli pieczemy w foremce również trzeba postukać chleb od spodu, trzeba go z formy wyjąć i dopiekać bez.
Ps. Chlebek ten jest idealny do nocnego wyrastania w lodówce. Po włożeniu do formy nie czekamy na wyrośnięcie tylko chowamy przykryty do lodówki i pieczemy rano.
Ja chowam o 22 a o 6 piekę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz