sobota, 27 lutego 2016

Najlepszy kurczak curry



Jest to jeden z tych przepisów, który robi wrażenie, nie będę oryginalna jeśli powiem, że jest świetny, osobiście rozpływam się nad nim za każdym razem, gdy robię curry. Prosty i szybki w  wykonaniu, idealny na wieczór z przyjaciółmi. Spróbujcie nie pożałujecie.



Składniki :

- 1-1,2 kg piersi lub udek z kurczaka bez skóry i kości
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka curry w proszku
- 1,5 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1,5 łyżeczki cukru muscovado
- 1 spora cebula pokrojona w kostkę
- 4 -5 cm startego lub bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 limonki ( sok i skórka)
- 1 papryczka chili lub chili w proszku ( ilość dostosować do swoich upodobań)
- pół puszki mleka kokosowego
- 250 ml śmietanki
- sól
- pieprz
- pęczek natki pietruszki lub kolendry


 Kurczaka kroimy w kostkę lub na kawałki jakie nam pasują, dodajemy czosnek, imbir, skórkę z dwóch  i sok z jednej limonki. Porządnie solimy,pieprzymy. Zostawiamy do zamarynowania na minimum 15 minut.
Na patelni z olejem na dosyć silnym ogniu podsmażamy kurczaka, partiami , tak by kurczak nie puścił soku, jeśli wrzucilibyśmy całość, zacząłby się nam gotować we własnym soku, zamiast smażyć, podsmażonego kurczaka przekładamy do miseczki i przykrawamy.
Do garnka dodajemy odrobinę masła klarowanego lub oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, paprykę,cukier, wszystko przesmażamy, by puściło aromat, dodajemy mleczko i śmietankę, mieszamy, dodajemy kurczaka. Gotujemy 5 minut.  Jeśli jest potrzeba jeszcze solimy i dodajemy sok z drugiej limonki. Wyłączamy gaz, dodajemy natkę.

Podajemy z chlebkami naan, ryżem lub z czym nam pasuje.

Uwagi: gęstość sosu regulujemy ilością śmietany.











smacznego.   









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz