Nigdy nie przepadałam za potrawką z kurczaka, zjeść zjadłam ale raczej bez przyjemności, do czasu, gdy natrafiłam na ten przepis i zakochałam się w sosie. Ta potrawka ma smak. Łagodna a jednocześnie o wyrazistym głębokim smaku i gładkiej konsystencji. Już wymyślam nowe wersje tego cuda, na pewno będzie stanowił świetną bazę pod inne sosy .
- 4 całe nogi lub ćwiartki z kurczaka
- 10 cm małego pora
- mała marchewka
- pół pietruszki
Sos :
- 2,5- 3 szklanki rosołu
- 3 płaskie łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 żółtka
- 125 ml śmietanki 12% lub 40 ml 36%
- 1/4- 1/2 soku z cytryny
- sól
- odrobina pieprzu
Ćwiartki zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy szumowiny lub nie, jak kto woli, dodajemy drobno pokrojonego pora, marchew, pietruszkę i sól pamiętając, że wywar mocno nam zredukuje, gotujemy do miękkości mięsa. Rosołu ma zostać około 2,5-3 szkl. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w odpowiadające nam kawałki, odkładamy do miseczki i przykrywamy, by nie obeschło.
Sos :
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę przesmażamy, dodajemy stopniowo rosół, mieszamy rózgą do uzyskania gładkiego sosu, zestawiamy z ognia. Dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkami, mieszamy, ponownie podgrzewamy i mieszamy rózgą do zgęstnienia sosu, zestawiamy z ognia. Dosmaczamy pieprzem, cytryną oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy kurczaka, mieszamy.
Potrawka świetnie smakuje z ziemniakami z wody, ryżem i marchewka z groszkiem .
Smacznego.
źródło:kulinarne podboje
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz