Prawidłowy de volaille powinien być z kostką tak czytałam ale z racji tego, że potrzebowałabym dwóch kurczaków, by wykroić cztery filety z kostką, to raz, a dwa czy ja potrzebuje kostki w devolaju hmm ..., raczej nie, będzie bez kości, mniej oryginalny równie pyszny.
Składniki:
- 4 niewielkie pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 3 jajka
- masło
- natka pietruszki
- bułka tarta dobrej jakości, żadne granulaty, moja była dosyć grubo mielona lepsza jest drobniejsza wówczas panierka wychodzi cieńsza.
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia ok litr, można również smażyć na maśle klarowanym ale ale mi trochę szkoda masła.
Deskę obwijamy folią spożywczą.
Masło ucieramy z natką pietruszki, dosmaczamy odrobiną cytryny,soli robimy cztery wałeczki, chowamy do lodówki, lub robimy wałeczki z czystego masła bez dodatków.
Filety czyścimy, nie myjemy, ścinamy zgrubienia , kładziemy na deskę stroną od skóry, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłuczemy tłuczkiem, z wyczuciem, by nie narobić dziur. Tłuczemy tylko jedną stronę fileta, na cienko. Brzegi fileta muszą być cieńsze od reszty, łatwiej będzie nam zwinąć kotleta. Zdejmujemy folię, posypujemy solą i pieprzem, na każdym kawałku kładziemy masło wcześniej oprószone mąką. Za pomocą nożna lub dłońmi zarzucamy fileta wokół masła tak ,by filet obtoczył masło, rolujemy fileta, obtłukujemy brzegi, ostatecznie formujemy kotleta w dłoni, obracając go, naciągając tak, by nadać mu podłużny kształt, zawijamy ściśle w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem , przygotowujemy dwa talerze, jeden z mąką, drugi z bułką tartą.
Wyjmujemy kotlety z lodówki i panierujemy:
- mąka
- jajko
- bułka
- jajko
- bułka
Smażymy około 10 - 12 min w głębokim oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz