niedziela, 6 marca 2016

de volaille

De Volaille - szczelnie zamknięte mięso w panierce, które dusi się we własnych sokach z odrobina masła nie uraniając ani kropelki ze swojego wnętrza,   100% smaku.  Niedoceniana potrawa która niestety kojarzy się z kiepskimi knajpami, błąd dobrze wykonany devolaj jest pyszny.

Prawidłowy de volaille  powinien być z kostką tak czytałam ale  z racji tego, że potrzebowałabym dwóch kurczaków, by wykroić cztery filety z kostką, to raz, a dwa czy ja potrzebuje kostki w devolaju hmm ..., raczej nie,  będzie bez kości, mniej oryginalny równie pyszny.



dewolaj


Składniki:

- 4 niewielkie pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 3 jajka
- masło
- natka  pietruszki
- bułka tarta dobrej jakości, żadne granulaty, moja była dosyć grubo mielona lepsza jest drobniejsza wówczas panierka wychodzi cieńsza.
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia ok litr,  można również smażyć na maśle klarowanym ale ale mi trochę szkoda masła.


Deskę obwijamy folią spożywczą.

Masło ucieramy z natką pietruszki, dosmaczamy odrobiną cytryny,soli robimy cztery wałeczki, chowamy do lodówki,  lub robimy wałeczki z czystego masła bez dodatków.

Filety czyścimy, nie myjemy, ścinamy zgrubienia ,  kładziemy na deskę stroną od  skóry, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłuczemy tłuczkiem, z wyczuciem, by nie narobić dziur. Tłuczemy tylko jedną stronę fileta, na cienko. Brzegi fileta muszą być cieńsze od reszty, łatwiej będzie nam zwinąć kotleta. Zdejmujemy folię, posypujemy solą i pieprzem, na każdym kawałku kładziemy masło wcześniej oprószone mąką. Za pomocą nożna  lub dłońmi zarzucamy fileta wokół masła  tak ,by filet obtoczył masło, rolujemy fileta, obtłukujemy brzegi, ostatecznie formujemy kotleta w dłoni, obracając go, naciągając tak, by nadać mu podłużny kształt, zawijamy ściśle  w folię spożywczą  i odkładamy do lodówki.
Jajka roztrzepujemy z solą i  pieprzem , przygotowujemy dwa talerze, jeden z mąką, drugi z bułką tartą.
Wyjmujemy kotlety z lodówki i panierujemy:
                                                                          - mąka
                                                                          - jajko
                                                                          - bułka
                                                                          - jajko
                                                                          - bułka

Smażymy około 10 - 12 min w głębokim oleju.


dewolaj

dewolaj


dewolaj


dewolaj




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz