poniedziałek, 14 marca 2016

Boeuf Stroganow

 Poprosiłam w mięsnym o wykrojenie kilku cienkich, wołowych plastrów na rolady, sama tak ładnie nie umiem ich wykroić.  Mięso wylądowało w zamrażalniku a ja nie miałam weny na robienie ich. Kombinowałam co tu zrobić z tak cienkimi plastrami mięsa i przypomniałam sobie o Stroganowie. Wystarczyło pokroić mięso w paski bez wstępnego mrożenia, kombinowania, by je równiutko pokroić.

Bardzo prosta, jpotrawa, aromatyczna, sycąca i smaczna.


 Składniki:

- 1-1,2 kg wołowiny
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki  śmietany 30%, 36%
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/3 łyżeczki chili  lub wg uznania
- trochę maki do zagęszczenia sosu
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
- cytryna
- szczypta cukru


Zagotowujemy ok 1,5 l wody dodajemy ziele i listki.
Mięso dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki, skrapiamy cytryną , odstawiamy na kilka minut. Mocno rozgrzewamy patelnie, obsmażamy wołowinę partiami, po kilka  pasków, tak by mięso nie puściło soku. Przekładamy do garnka z wrzątkiem, woda ma zakrywać mięso. Na tej samej patelni, na tłuszczu podsmażamy cebulkę z odrobina cukru, przekładamy do garnka. Pieczarki skrapiamy cytryną, by nie czerniały, podsmażamy chwilkę, by je odparować, zostawiamy na patelni.
Mięso gotujemy  na wolnym ogniu, płynu ma być tyle by zakryć mięso plus trochę nad . Gdy mięsko zaczyna mięknąć dodajemy pieczarki,  solimy , gotujemy   do całkowitego ugotowania wołowiny, lub do stopnia  jaki nam odpowiada. Dodajemy koncentrat, chili, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Do miseczki wsypujemy mąkę, łyżkę, półtorej, dolewamy zimnej wody, mieszamy na gładko, wlewamy stopniowo do sosu mieszając. Wlewamy tyle, by lekko zagęścić sos, nie wlewajcie wszystkiego na raz,  bo wyjdzie wam budyń. Mieszamy, jeśli jest potrzeba dosalamy. Posypujemy nacią z pietruszki.

Stroganow świetnie smakuje z francuskimi kluseczkami jak i  z pieczywem.









smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz